Sliedrecht’s Smart Energy Hub: dé innovatieve aanjager voor duurzame energievoorziening
Waterstof is een belangrijk alternatief voor fossiele brandstoffen in de verduurzaming van industrie en transport. In de meeste gevallen wordt aardgas gebruikt voor de productie ervan. De nieuwe Smart Energy Hub in Sliedrecht is straks leverancier van volledig fossielvrije waterstof en richt zich daarmee op het realiseren van lokale, duurzame energievoorziening. Het initiatief is opgezet via de Innovatietafel Waterstof van Werkgevers Drechtsteden en wordt onder andere ondersteund door het samenwerkingsverband Smart Delta Drechtsteden. Binnen dit verband werken bedrijven, onderwijs en overheid samen aan een sterke, innovatieve regio. De Smart Energy Hub betreft één van de grootste innovatieprojecten in de regio en levert een belangrijke bijdrage aan versnelling van de energietransitie.
Binnen het Smart Energy Hub-project wordt waterstof meer dan alleen een energiedrager: het vormt de schakel tussen lokaal opgewekte energie en consumptie, nauw verbonden met de lokale economie en infrastructuur. Het project wordt daarbij ondersteund door investeringen vanuit het bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en de overheid. Door het overschot aan duurzaam opgewekte elektriciteit om te zetten in waterstof, levert het project een belangrijke bijdrage aan de versnelling van de energietransitie. André Boer (initiatiefnemer Smart Energy Hub): “De komst van de Smart Energy Hub draagt niet alleen bij aan de energietransitie. Het stimuleert ook duurzame en economische groei van de regio Drechtsteden. De waterstof hub dient hierbij als katalysator voor duurzame energievoorziening in de gehele regio, waar lokale ondernemers en stakeholders straks samen de energievoorziening beheren”.
VERANDERING IN ENERGIEVOORZIENING
De waterstof hub in Sliedrecht introduceert een vernieuwende vorm van energie-infrastructuur, gericht op de lokale productie, opslag en distributie van groene waterstof. Een belangrijk aspect van deze innovatie is het hergebruik van bijproducten. Zuurstof, afkomstig van de waterstofproductie, verbetert lokale waterzuiveringsprocessen en maakt industriële processen schoner. Daarnaast wordt de overgebleven warmte ingezet ter ondersteuning van het regionale warmtenetwerk. Dit draagt bij aan de energie-efficiëntie; de mate waarin energie wordt omgezet naar een andere vorm, met zo min mogelijk verspilling.
Waterstof is een belangrijk alternatief voor fossiele brandstoffen in de verduurzaming van industrie en transport. In de meeste gevallen wordt aardgas gebruikt voor de productie ervan. De nieuwe Smart Energy Hub in Sliedrecht is straks leverancier van volledig fossielvrije waterstof en richt zich daarmee op het realiseren van lokale, duurzame energievoorziening.
Meer innovatie nieuws
-
27-11-2024
Samen een vuist maken: Arjan Boersma over de kracht van de samenwerking in de regio
Terugblikken en vooruit kijken met Arjan Boersma. Arjan is sinds begin 2024 Strategisch Adviseur Economie bij gemeente Dordrecht en Smart Delta... Lees meer over Samen een vuist maken: Arjan Boersma over de kracht van de samenwerking in de regio
-
18-11-2024
Terugblik op de Masterclass Regionaal inkopen stimuleren
Een terugblik op de Masterclass Regionaal inkopen stimuleren. Oceanco en MAAT vertellen tijdens de masterclass over hoe zij regionaal inkopen... Lees meer over Terugblik op de Masterclass Regionaal inkopen stimuleren
-
23-12-2024
Inschrijving Scale Innovation Award 2025 geopend!
De inschrijving voor de Scale Innovation Award 2025 is geopend! De Scale Innovation Award biedt bedrijven en organisaties de kans om hun innovatie... Lees meer over Inschrijving Scale Innovation Award 2025 geopend!