In de regio wordt hard gewerkt aan verduurzaming van de binnenvaart. Een belangrijk onderdeel hiervan is de ontwikkeling van het Maritime Experience Center. In opdracht van de Refit Alliantie – een samenwerking voor duurzame binnenvaart - werkte student Christian Spruit samen met vijf andere studenten van Da Vinci College en Dordrecht Academy aan een model, dat inzicht biedt in hoe het Maritime Experience Center eruit moet zien. Dit project biedt de studenten een kennismaking met de innovatieve binnenvaartsector en daagt hen uit voor een mooie toekomst in de sector. Tegelijkertijd levert het waardevolle inzichten op voor de Refit Alliantie. Met dit project zijn de studenten genomineerd voor de studentenprijs van de Scale Innovation Award.
In opdracht van de Refit Alliantie – een samenwerking voor duurzame binnenvaart - werkte student Christian Spruit samen met vijf andere studenten van Da Vinci College en Dordrecht Academy aan een model, dat inzicht biedt in hoe het Maritime Experience Center eruit moet zien.
open-innovatie samenwerking
De Refit Alliantie richt zich met alle betrokken stakeholders - op basis van een open-innovatie samenwerking - op een haalbare en betaalbare verduurzaming van de binnenvaart. De insteek is het “refitten” van bestaande schepen op verduurzaming. Hiervoor is onder andere de simulatie en het ontwerp van nieuwe aandrijfsystemen van belang. Ook wil de Refit Alliantie de samenwerking met en zichtbaarheid van de vele organisaties met hightech innovatieve oplossingen en demonstratieschepen combineren in het zogenaamde Maritime Experience Center.
WAARDEVOLLE INZICHTEN STUDENTEN
Onder begeleiding van docent Erik Roseboom kregen de studenten twintig weken tijd om tot een goed eindresultaat te komen. Christian (21 jaar) is tweedejaarsstudent van de AD-opleiding Engineering: “Samen met vijf andere studenten werkten wij één dag in de week aan dit project voor de Refit Alliantie. Hier kwam meer bij kijken dan alleen het werken aan een model. We zijn bij bedrijven op bezoek geweest, zoals Wärtsilä in Drunen en hebben de mogelijkheid gehad om kennis te nemen van een van de simulatoren voor duurzaam varen. Ook hebben we met een boot van Elio Barone gevaren, waar we energie-metingen deden om gegevens te verzamelen rondom snelheden, toerentallen en verbruik bij het varen op HVO (meest duurzame dieselbrandstof). Zo konden we berekenen wat de optimale snelheid is van een schip, met minimaal verbruik en maximale snelheid. Tot slot verkenden we allerlei zaken, bijvoorbeeld door het scheepsmotorenevent te bezoeken, waar we meer leerden over biobrandstoffen.
Erik Roseboom over het Maritime Experience Center: “Uiteindelijk draait het allemaal om de regulering van de overheid, waarbij de CO2-uitstoot verminderd moet worden. In het verlengde daarvan, wordt er straks een Maritime Experience Center gebouwd. De groep studenten heeft zich bezig gehouden met het maken van een model voor een onderdeel van dit centrum. Dit maakt zichtbaar aan investeerders en belanghebbenden hoe het centrum zou kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan het visualiseren van verduurzamingsmaatregelen en effecten, waarmee je kunt laten zien dat je met verschillende brandstoffen kunt werken en wat dit voor effect heeft op de snelheid, de toerentallen en uiteindelijk dus op de hoeveelheid uitstoot. Deze schermen vormen een deel van het hele centrum dat er komt. Uiteindelijk is er straks veel meer mogelijk in het Experience Centre, maar je moet ergens beginnen”.
INNOVATIEPROJECTEN
Het project voor de Refit Alliantie betreft één van de innovatieprojecten die ieder jaar worden opgezet door Da Vinci College en Dordrecht Academy. Voor de innovatieprojecten van de eerste helft van het schooljaar, werkten ruim 125 mbo- en hbo-studenten aan verschillende vraagstukken voor het bedrijfsleven en instellingen. Opdrachtgevers worden hiermee geholpen aan nieuwe kennis en kunnen opdrachten tot uitwerking laten komen, waar ze voorheen niet verder mee kwamen. De projectgroep voor de Refit Alliantie bestond uit zes studenten, met iedere een andere opleiding, waaronder Engineering, Smart Technology en Elektrotechniek. Op deze manier konden de studenten elkaar ondersteunen met hun specifieke expertise van de opleiding in een project.
Tweedejaarsstudent Christian Spruit geeft in de Duurzaamheidsfabriek een toelichting over de systemen en installaties die gebruikt zijn tijdens de opdracht.
Op de foto is het demo-model te zien. De Smart Ship controllers zijn volledig werkend nagebouwd.
De afronding van de projecten vond plaats op woensdag 22 januari. Studenten kregen hier de kans om hun resultaten te delen met de opdrachtgever en alle belangstellenden. Daar zijn de belangrijkste elementen van het model laten zien. Christian: "Dat is dus eigenlijk een element vanuit het complete pakket dat ontwikkeld moet gaan worden, om een echt Experience Center te bouwen. De afgelopen maanden heb ik geleerd hoe het is om nauw samen te werken, structuur aan te brengen en leiding te geven wanneer dat nodig is. Hopelijk is dit mooie inspiratie voor een volgende projectgroep om op voort te bouwen, zodat je uiteindelijk live in het maritieme centrum kunt zitten en de systemen live kunt bedienen.”
Over Smart Delta Drechtsteden
Binnen Smart Delta Drechtsteden werken overheid, onderwijs en bedrijfsleven slim samen aan een toekomstbestendige regio voor de ongeveer 300.000 mensen die in de regio Drechtsteden wonen. Samen bouwen zij aan meer woningen, nieuwe energie, slimme technologie, toegepaste innovatie, banen van nu en toekomst en een goede bereikbaarheid van de regio. Zo gaan we slim samen vooruit.
Lees meer