Overheid en ondernemers bundelen krachten om regionaal inkopen te versterken
Een sterke regionale economie. Daar werken we binnen Smart Delta Drechtsteden aan. Bijvoorbeeld door als overheid meer aan te besteden bij lokale en regionale bedrijven. Maar wat vraagt dat van overheid en van ondernemers? Daarover gingen donderdag 22 september bijna 40 ondernemers, accountmanagers en inkoopadviseurs met elkaar in gesprek. Het was een vruchtbare bijeenkomst, die leidde tot 4 concrete kernopgaven waarmee de regionale overheden en Federatie van Ondernemersverenigingen aan de slag gaan. Over een jaar wordt de bijeenkomst herhaald en geëvalueerd.
Lerry Overgaauw, strategisch adviseur (gemeente Dordrecht): "Onze regio kent een diversiteit aan bedrijven van uiteenlopende grootte en verspreid over alle sectoren. Ondernemers die de regio kennen, en zorgen voor werkgelegenheid. Dus hoe mooi is het als we als overheid onze opdrachten dicht bij huis kunnen aanbesteden? Ik ben blij met de goede handvatten die deze bijeenkomst heeft opgeleverd. Hiermee kunnen we, samen met de Federatie van Ondernemersverenigingen, het regionaal inkopen verder vorm te geven. Over een jaar komen we weer samen, om te kijken wat er is bereikt en hoe we weer een volgende stap kunnen zetten. We roepen iedereen op om dan ook weer aan te sluiten!"
Wico van Helden, voorzitter Federatie van Ondernemersverenigingen: “Meer inzicht en meer succes bij lokale en regionale aanbestedingen is een langgekoesterde wens van alle ondernemersverenigingen in de regio. Te vaak rijden nu ondernemers uit de Drechtsteden de regio uit en ondernemers van elders de regio in. Er wordt jaarlijks voor 400 miljoen aanbesteed, het is goed voor de regionale economie maar ook voor de continuïteit van de werkgelegenheid, duurzaamheid en bereikbaarheid als dat dichtbij huis gebeurd. Daarnaast kunnen we veel innovatiever werken als de aanbestedende partij en de inschrijvers elkaar aan de voorkant van het project kennen en weten te vinden.”
Vier concrete kernopgaven richting meer en slimmer regionaal inkopen en aanbesteden
Tijdens de bijeenkomst gingen de ondernemers en vertegenwoordigers van de overheid in kleine groepen met elkaar in gesprek. Iedere groep bekeek het vraagstuk – hoe kunnen we binnen de regio meer lokaal en regionaal besteden – vanuit een andere invalshoek: perspectief ondernemer, overheid en het borgen van circulaire en sociale ambities. De opbrengsten van deze gesprekken leverden 4 concrete kernopgaven op waarmee overheid en ondernemers samen aan de slag gaan:- Elkaar beter leren kennen: inzicht in wat de regio te bieden heeft, zowel qua opdrachten (beter naar voren brengen welke opdrachten de gemeente uitzet) als qua bedrijven (welke expertises en sectoren kent de regio). Dit past goed bij de rol van de diverse bedrijfsconcact-functionarissen; zij kennen de ondernemers en de gemeenten.
- Vroege-fase-overleg: zorgen dat je als aanbestedende dienst, bijvoorbeeld via een marktverkenning, vroeg met potentiële opdrachtnemers aan tafel zit om de juiste uitvraag te kunnen doen aan de juiste doelgroep van bedrijven.
- Beoordelen op maatschappelijke opbrengst: verder borgen dat het niet alleen gaat om de laagste prijs, maar ook de andere aspecten, zoals duurzaamheid of daadwerkelijke SROI.
- Training om goed in te schrijven: een deel van de ondernemers wil graag training in het inschrijven op een aanbesteding.
Tot slot is ook het belang van goed contact met het lokaal accountmanagement, reageren als er onduidelijkheden zijn in een aanbesteding en het gebruik van de lokale ondernemersnieuwsbrief om nieuwe opdrachten bekend te maken, onderstreept. Ook met deze heel concrete suggesties gaan we aan de slag.
Een sterke regionale economie. Daar werken we binnen Smart Delta Drechtsteden aan. Bijvoorbeeld door als overheid meer aan te besteden bij lokale en regionale bedrijven. Maar wat vraagt dat van overheid en van ondernemers?
Meer 'banen van nu en de toekomst' nieuws
-
11-03-2025
DE Klop B.V. uit Sliedrecht sleept Scale Innovation Award 2025 binnen
DE Klop B.V. wint de Scale Innovation Award 2025. Dat werd maandag 10 maart bekendgemaakt tijdens de uitreiking in de Duurzaamheidsfabriek in... Lees meer over DE Klop B.V. uit Sliedrecht sleept Scale Innovation Award 2025 binnen
-
24-01-2025
Toekomst Maritime Experience Center: studenten ontwikkelden waardevol model
In opdracht van de Refit Alliantie – een samenwerking voor duurzame binnenvaart - werkte student Christian Spruit samen met vijf andere studenten van... Lees meer over Toekomst Maritime Experience Center: studenten ontwikkelden waardevol model
-
28-01-2025
Afsluiting innovatieprojecten mbo en hbo: deze genomineerde studentengroepen maken kans op de Impact Award
Ruim 125 mbo- en hbo-studenten van Da Vinci College en Dordrecht Academy werkten aan innovatieve oplossingen voor bedrijven en instellingen in de... Lees meer over Afsluiting innovatieprojecten mbo en hbo: deze genomineerde studentengroepen maken kans op de Impact Award