Na bijna zeven jaar van intensief onderzoek en innovatie presenteerde het in Dordrecht gevestigde Edorado hun nieuwe elektrische speedboot tijdens het Cannes Yachting Festival in september. De zogeheten 8S vormt een parel op het gebied van innovatie én duurzame mobiliteit. De boot is bijna 8,5 meter lang en vaart met behulp van elektrische aandrijftechnologie en een actief draagvleugelsysteem. Het resultaat? Een duurzaam, emissievrij vaartuig dat over het water vliegt. In dit interview met Godert van Hardenbroek, oprichter én CEO van Edorado, ontdekken we de kracht achter deze innovatie en hoe samenwerking tussen het bedrijfsleven, onderwijs en overheid in de regio Drechtsteden hierin het verschil maakt.
In dit artikel deelt Godert van Hardenbroek (oprichter én CEO van Edorado), de kracht achter een innovatieve elektrische speedboot, de zogeheten 8S. En hoe samenwerking tussen het bedrijfsleven, onderwijs en overheid in de regio Drechtsteden hierin het verschil heeft gemaakt.
De lancering van de Edorado 8S tijdens het Cannes Yachting Festival in Frankrijk heeft de aandacht van de wereld getrokken. Met de mogelijkheid om vijf personen te vervoeren, waarbij de boot snel én elektrisch vaart, vertegenwoordigt de boot een ware technologische doorbraak. Van Hardenbroek benadrukt daarin drie belangrijke pijlers: "Eerst en vooral gaat het om de cultuur: hoe kijken we naar de toekomst op het gebied van duurzaamheid én hoe kunnen we hier een positieve bijdrage aan leveren? Dan is er het aspect van emissiereductie: we moeten met z'n allen minder fossiele brandstoffen verbranden, daar kunnen we niet omheen. Dat betekent dat we bestaande technologie moeten verdringen door iets nieuws, waarbij het belangrijk is om volume te creëren en op te schalen. Tot slot draait het om werkgelegenheid: deze innovatie brengt nieuwe banen naar de regio Drechtsteden.”
Samenwerking in de regio Drechtsteden
Van Hardenbroek onderstreept het belang van een goede samenwerking met diverse partijen, bij de ontwikkeling van de 8S. "In 2016 hebben we een subsidie gekregen vanuit het MKB-Katalysatorfonds, onderdeel van Smart Delta Drechtsteden, om daarmee een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren. Ook hebben we een subsidie ontvangen om een prototype te bouwen."
"Naast deze subsidies hebben we de afgelopen jaren nauw samengewerkt met het ROC Da Vinci College en de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht. Zo hebben verschillende studenten van het Da Vinci College meegewerkt aan dit project, waarbij ze direct nieuwe vaardigheden konden leren. Eén student daarvan is inmiddels in vaste dienst en drie studenten werken naast hun studie bij Edorado. Dat is een mooie ontwikkeling om te zien. Zij kunnen hun opgedane kennis hier direct toepassen in de praktijk. Mede dankzij de ruimte die de Duurzaamheidsfabriek aan ons faciliteerde en het vertrouwen dat we kregen vanuit de overheid en het onderwijs, hebben wij een aantal jaar geleden de keuze gemaakt om ons te vestigen in de regio Drechtsteden. De regio vormt naar mijn idee dan ook een vruchtbare bodem voor nieuwe innovaties in de maritieme sector. Dat zit hem in de mensen, de cultuur, de bereikbaarheid én natuurlijk het water waardoor we omringd worden."
Een duurzame toekomst op het water
Wat betreft de toekomst van Edorado, schetst Van Hardenbroek de ambitie die zij hebben voor de komende jaren. "Als de Edorado 8S straks de markt op is, gaan we een start te maken met de volgende ontwikkeling, waarbij we een groter model willen realiseren. Je moet hierbij denken aan een speedboot van circa 12-16 meter. Daar kunnen straks zeker 15 mensen op. We gaan ook de systeemmarkt betreden. Er zijn op dit moment duizenden botenbouwers en in verhouding heel weinig leveranciers. Dat Edorado óók leverancier wordt van duurzame aandrijfsystemen ligt voor de hand. In de Verenigde Staten worden bijvoorbeeld 50 miljoen vaten olie per jaar verstookt in de pleziervaart. Dat is echt een slechte zaak, daar moeten we wat aan doen. Snel varen kost een waanzinnige hoeveelheid energie, als je dat vergelijkt met bijvoorbeeld autorijden. En is daardoor enorm vervuilend voor het milieu. Daar kunnen wij met onze technologie het verschil maken". Het innovatieve bedrijf levert hiermee een belangrijke bijdrage aan duurzame mobiliteit op het water. Edorado's reis van concept naar realiteit toont aan dat innovatie niet alleen draait om technologische vooruitgang, maar ook om samenwerking en de wíl om een duurzame toekomst te creëren.
Over Smart Delta Drechtsteden
Binnen Smart Delta Drechtsteden werken overheid, onderwijs en bedrijfsleven slim samen aan een toekomstbestendige regio Drechtsteden. Innovatie, een goed vestigingsklimaat en goed opgeleide mensen zijn daarbij belangrijk. Op het gebied van innovatie zijn ondersteunende initiatieven als de Duurzaamheidsfabriek, de Maakfabriek en het MKB-Katalysatorfonds Drechtsteden in het leven geroepen om de innovatiekracht van de regio te vergroten en te versterken.
LEES MEER OVER HET THEMA