Hoe doen we dat?
Aan elk van de drie thema’s binnen de Regio Deal zijn projecten gekoppeld. Onderwijs, overheid en bedrijfsleven werken binnen deze projecten nauw samen om de kwaliteit van het leven, wonen, werken en studeren van inwoners en ondernemers in de regio te verbeteren.
Voor het thema ‘Bestaanszekerheid en kansengelijkheid van inwoners’ vind je hier een overzicht van de projecten.
FOKKER CAMPUS ACademy
Fokker Campus Academy zet in op het behouden van inwoners en aantrekken van nieuw talent uit en voor de regio. Dat gebeurt door het beter aansluiten van onderwijs, stages en verdiepende ontwikkelingstrajecten op een High Tech Campus, waar talent vanaf het middelbaar onderwijs aan de slag kan. Met een duidelijke route hoe zij zich kunnen (blijven) ontwikkelen en meer mogelijkheden om te groeien.
Human capital fonds Drechtsteden
Dit project is gericht op het opzetten van een regionaal scholingsfonds, waar werkende inwoners een plan kunnen indienen voor een ontwikkeling in of naar een baan in de belangrijkste kraptesectoren en opgaven voor de regio Drechtsteden. Het fonds wil werkenden helpen mee te groeien in de verandering van ‘werk’ en hen voorbereiden op de banen van de toekomst.
Hybride Hogeschool
De hybride hogeschool wil alle functies die hogescholen als kennistellingen te bieden hebben (onderwijs, onderzoek etc.) beschikbaar maken voor de regio Drechtsteden-Gorinchem. Het project bestaat uit bestaande en nieuwe te ontwikkelen hybride leeromgevingen met o.a. praktijkonderzoek en innovatietrajecten, waar vraagstukken met regionale partners worden opgepakt. Dit alles moet bijdragen aan de kennis en vaardigheden van de toekomstige generatie professionals, leiders en inwoners, voor een duurzame en inclusieve samenleving.
Impuls gezonde wijken en inwoners- innovatielabs Dordrecht en Papendrecht
Met dit project worden innovatielabs opgezet. Hierin werken bewoners, professionals en kennisinstellingen uit verschillende domeinen samen aan vraagstukken om de leefstijl, leefomgeving en levensverwachting van bewoners in wijken in Dordrecht en Papendrecht te verbeteren. In Papendrecht werken ze aan een gezondere leefomgeving. In Dordrecht wordt door meer sporten en bewegen van zowel jongvolwassen als ouderen gewerkt aan de gezondheid en het positief en gezond ouder worden.
Integrale persoonsgericht Toeleiding naar Arbeid voor jongeren tussen de 16 en 27 jaar
Jongeren die het gevaar lopen om (permanente) aansluiting met school, werk, gezin en samenleving te verliezen krijgen begeleiding middels de Integrale Persoonsgerichte Toeleiding naar Arbeid (IPTA). Door in te zetten op school of werk als beschermende factor en het bieden van perspectief, wil dit project de weerbaarheid van jongeren en jongvolwassen in Gorinchem vergroten. Dit houdt onder andere in dat er wordt gewerkt aan zinvolle dagbesteding, realiseren van gedragsverandering en het versterken van het sociale netwerk rondom de jongeren en het gezin.
Ondernemen met Impact
Het label ‘Ondernemen met impact’ biedt ondernemers de mogelijkheid te laten zien dat zij actief een bijdrage leveren aan de samenleving en maatschappelijke opgaven, zoals verduurzaming, versterken van de bestaanszekerheid, inclusie en diversiteit. Stichting Maatschappelijk betrokken Ondernemen Drechtsteden (St. MBO) biedt hierbij ondersteuning en faciliteert het netwerk tussen ondernemers en maatschappelijke organisaties. Met dit project werken we aan nog meer ondernemers die Ondernemen met impact.
Outreachend werken en ontwikkelen in het Werkcentrum Drechtsteden en de arbeidsmarktregio
Dit project is gericht op het bouwen van een robuust Regionaal Werkcentrum, om alle inwoners een passende en duurzame positie op de arbeidsmarkt te bieden. Hierbij wil het de totale groep werkzoekenden koppelen aan ontwikkelingsmogelijkheden, het sterke netwerk van sociale werkgevers en indien nodig instrumenten inzetten, zoals begeleiding in een kwetsbare situatie. Daarbij wordt specifiek ingezet op het werven, opleiden en behouden van werk in de zorg. In deze sector ontstaat een tekort aan arbeidskrachten, waardoor zorgverlening onder druk komt te staan.
Sociaal handhaven in kwetsbare wijken in Gorinchem, Dordrecht en Zwijndrecht
Dit project wil een aanpak ontwikkelen gericht op het optimaliseren van het gebruik van regelingen (die nu niet of verkeerd gebruikt worden) voor kwetsbare inwoners. En het bieden van de ondersteuning die nodig is om een stabiele, zelfstandige huisvoering te creëren. Deze aanpak is gebaseerd op persoonlijk contact en het opbouwen van vertrouwen, waarbij men achter de voordeur komt om met inwoners in gesprek te raken.
Veerkrachtige Buurten Zwijndrecht en Sliedrecht
In buurten in Zwijndrecht en Sliedrecht waar o.a. veel armoede, gezondheidsproblemen, criminaliteit en belemmeringen op het gebied van cultuur en taal heersen, ontbreekt veerkracht die hard nodig is om prettig samen te leven. Gemeenten en partners hebben zich verenigd en besloten een gerichte, langdurige aanpak te ontwikkelen. Samen werken ze eraan dat elke inwoners het perspectief ziet om talenten te ontwikkelen en mee te doen in de samenleving. Waarbij inwoners onderdeel zijn van een gemeenschap, waarin zij zich veilig, gezien en gewaardeerd voelen.
Werken aan Taal
Goede kennis van de Nederlandse taal leidt tot betere verstandhouding tussen werknemer en werkgever, goede communicatie en meer arbeidsvreugde. Met dit project worden daarom maatwerkgerichte trajecten voor taal in combinatie met werknemersvaardigheden ontwikkeld. Zowel werkenden als werkzoekenden worden hierbij ondersteund in het leren/verbeteren van de Nederlandse taal. Hierdoor kunnen mensen beter meedoen in onze maatschappij, in zowel de werksituatie als daarbuiten.