"We kunnen je een heel boekwerk geven van wat we allemaal doen, maar als je hier komt snap je pas écht waar het over gaat"
De Duurzaamheidsfabriek is dé plek in de regio Drechtsteden waar bedrijven hun innovaties verder kunnen ontwikkelen. Maar wat is daar ‘duurzaam’ aan? Managing Director Daan Wortel legt uit hoe de combinatie van leren, werken en innoveren in de Duurzaamheidsfabriek de maatschappij verder brengt met de duurzame digitalisering en energietransitie.
Leren, werken en innoveren
“De Duurzaamheidsfabriek is een plek waar techniek, onderwijs en het bedrijfsleven samenkomen. Bedrijven uit de regio kunnen hier met elkaar werken aan innovatieve ontwikkelingen: samenkomen, experimenteren, testen, prototypes bouwen etc. Daarbij is er een directe verbinding met het beroepsonderwijs. Da Vinci College en Dordrecht Academy leiden hier hun studenten op en bieden werkenden de mogelijkheid zich verder te ontwikkelen in hun vakgebied. De duurzame ontwikkelingen die voortkomen uit de innovatieprojecten van bedrijven, vertalen we door binnen de opleidingen. Want als wij weten wat er komt, weten we ook waarvoor we moeten opleiden en hoe we studenten kunnen klaarstomen voor de toekomstige arbeidsmarkt.
De digitale ontwikkeling op de markt gaat ontzettend snel. Daarom hebben wij samen met partners op het dak van de fabriek een regionaal datacenter ontwikkeld. Hier kunnen bedrijven kennis opdoen en op een eigen private cloud hun product testen en optimaliseren voordat ze de markt opgaan. Studenten dragen daar actief aan bij. Momenteel helpen studenten de ondernemers, in de vorm van challenges, met de digitale ontwikkeling van hun bedrijf. Vaak helpen studenten in het gehele proces, van idee naar uitvoering. Zo geven ze dus zelf ook vorm aan de toekomstige arbeidsmarkt.”
Duurzaam gebouw, duurzame inhoud
“Ons pand zelf is uiteraard duurzaam. Zo is er rekening gehouden met de lichtinval, zijn de muren slim geïsoleerd en zijn er duurzame, herbruikbare materialen gebruikt. In het gebouw is natuurlijke ventilatie, wordt er geen gas gebruikt en gaan de lichten automatisch uit als er geen mensen in een ruimte zijn.
De inrichting van de fabriek en de projecten zijn ook gericht op duurzame ontwikkelingen. Zo hebben we het ‘Huis van de Energietransitie’. Dit huis dient als showcase voor duurzame voorzieningen in woningen. Studenten leren hier om nieuwe duurzame oplossingen toe te passen. Het is direct een ideale manier om regionale inwoners te informeren over wat ze in hun eigen huishouden kunnen toepassen. Momenteel zijn we bijvoorbeeld bezig met een project rondom slimme prullenbakken, die het scheiden van plastic afval gemakkelijker maakt.”
De Duurzaamheidsfabriek is dé plek in de regio Drechtsteden waar bedrijven hun innovaties verder kunnen ontwikkelen. Maar wat is daar ‘duurzaam’ aan?
Meer nieuws over de Energietransitie
-
05-12-2024
Toenemende netcongestie in regio maakt energiecoöperaties nog belangrijker
Op 5 december 2024 kondigt Stedin wederom netcongestie, oftewel overbelasting van het elektriciteitsnet, aan voor Dordrecht, Zwijndrecht, delen van... Lees meer over Toenemende netcongestie in regio maakt energiecoöperaties nog belangrijker
-
20-11-2024
VvE flat Sliedrecht met 80 woningen volledig aardgasvrij
In onze regio is één van de eerste grote wooncomplexen in Nederland met vereniging van Eigenaren (VvE) volledig aardgasvrij: de Sperwerflat in... Lees meer over VvE flat Sliedrecht met 80 woningen volledig aardgasvrij
-
11-11-2024
Warmtenet Drechtsteden essentieel voor slagen energietransitie
Met oog op de essentiële rol van het warmtenet binnen de energietransitie, roept de regio Drechtsteden samen met de Zuid-Hollandse gemeenten en de... Lees meer over Warmtenet Drechtsteden essentieel voor slagen energietransitie