Interview met Andre Boer, directeur KROHNE Dordrecht over de ontwikkelingen rond waterstof in onze regio.
Omdat hij voor zijn werk regelmatig in Duitsland is, viel het André Boer – algemeen directeur KROHNE in Dordrecht - op dat in ons buurland de ontwikkelingen rond de toepassing van waterstof als alternatief voor fossiele energie veel sneller gaan dan in Nederland. Dit moeten wij toch ook kunnen dacht hij, en zo werd een zaadje gepland voor een gezamenlijk initiatief in de regio Drechtsteden.
Het initiatief kreeg vorm via de Innovatietafel Waterstof van Werkgevers Drechtsteden. Daar zette een aantal ondernemers er de schouders onder, gesteund door het onderwijs en de overheid. Inmiddels durven de partners – met enige trots – te stellen dat onze regio ‘koploperregio’ is in Nederland op het gebied van H2-ontwikkeling. Lees hieronder het verhaal.
Interview met Andre Boer, directeur KROHNE Dordrecht over de ontwikkelingen rond waterstof in onze regio.
André Boer is directeur van de Nederlandse vestiging van KROHNE, een van oorsprong Duits familiebedrijf met vestigingen over de hele wereld. Het bedrijf is gespecialiseerd in meetapparatuur voor de (proces-) industrie. Daarnaast is André al geruime tijd lid van het bestuur van Werkgevers Drechtsteden. Dat maakte het een logische stap om een gezamenlijk initiatief op het gebied van waterstof hier te organiseren.
Waterstoftankstations
"Binnen Werkgevers Drechtsteden zijn we - nu ruim drie jaar geleden - de Innovatietafel Waterstof gestart", vertelt André Boer. We zijn gaan onderzoeken welke rendabele toepassingen we zagen in de regio. Met alle deelnemende partijen definieerden we als doelstelling de bouw van vijf waterstoftankstations in de regio. Het eerste station in Dordrecht is inmiddels in aanbouw. De publiciteit rondom dit initiatief maakte dat de ontwikkelingen in een flow kwamen, waardoor er meer partners aanhaakten."
Energiehub in Sliedrecht
"Met al deze partijen aan tafel was er voldoende kennis en draagvlak aanwezig voor een vervolg", gaat Boer verder. "Was waterstof wellicht ook een antwoord op de toenemende problematiek rondom de netcongestie? Zo zijn de plannen ontstaan voor het realiseren van een energiehub in Sliedrecht. Hiervoor willen we aansluiten bij de plannen van de gemeente Sliedrecht om in De Driehoek – een gebied van zo’n 14 ha tussen de A15 en de spoorlijnen - een groot zonnepark te realiseren."
Oplossing voor Mkb'ers
"De zonne-energie die straks niet direct kan worden terug geleverd aan het energienetwerk, willen we gebruiken voor de productie van waterstof, die we in de regio kunnen afzetten. Daarvoor plaatsen we naast het zonnepark een elektrolyzer. Zo bieden we bijvoorbeeld een praktische oplossing aan de vele Mkb'ers in onze regio die nu nog gebruik maken van grote hoeveelheden aardgas voor hun verwarmingsprocessen en ovens. Deze ondernemers willen graag verduurzamen, maar zien nog geen goede oplossingen. Waterstof kan hen hierbij helpen. Daarnaast zien we toepassingen voor de maritieme industrie."
Meerdere toepassingen
"Maar dat is nog niet alles", gaat Boer verder. "Want bij het produceren van waterstof uit water, komt zuivere zuurstof vrij. Het waterzuiveringsbedrijf in de buurt kan dit weer heel goed gebruiken. Ook binnen het Mkb bestaat hiervoor interesse. Tot slot is er de warmte die vrijkomt bij het produceren van waterstof in de elektrolyzer. Het gaat hierbij om temperaturen tot wel 70 graden Celsius. HVC kan deze warmte inzetten als bron voor de warmtenetten in de buurt. Zo ontstaat een diversiteit aan afnemers voor de energiehub en dat is goed voor de continuïteit."
Mbo'ers straks hard nodig
"We zijn nog volop bezig met de voorbereidingen voor de energiehub", zegt Andre Boer tot slot. "Daarvoor zetten we, naast onze eigen kennis, Artificial Intelligence (AI) in en maken we gebruik van beschikbare data. Ook het betrekken van het onderwijs is in deze fase cruciaal. Want als straks alles gaat beginnen, hebben we goed gekwalificeerde mensen nodig, vooral mbo'ers. Daarom hebben we al vrij snel contact gezocht met het Da Vinci College in Dordrecht."
Doet u ook mee?
De ontwikkelingen op het gebied van waterstof gaan snel. Nieuwe partners voor het H2Innovatietafelnetwerk –dat is inmiddels de officiële naam – zijn nog steeds van harte welkom. Op de website van het netwerk leest u er meer over.
De energietransitie van Smart Delta Drechtsteden
Smart Delta Drechtsteden gaat voor nieuwe energie. In 2018 hebben ruim dertig partijen het Energieakkoord Drechtsteden gesloten. Met als belangrijkste opdracht: een energieneutrale regio in 2050. Zo willen we bijdragen aan het leefbaar houden van de aarde, voor huidige én volgende generaties.