''Op naar een slim en duurzaam mobiliteitssysteem''
Tijdens het Congres Duurzame Mobiliteit van kennisinstituut CROW won het Regionaal Mobiliteitsplan Drechtsteden dé hoofdprijs, een 'gouden' wiel. Zeer verdiend en een prijs om trots op te zijn. In de regio wordt hard gewerkt om een slim en duurzaam mobiliteitssysteem te realiseren. Van alle regio's scoorde het plan van de Drechtsteden de meeste punten. Kennisinstituut CROW geeft aan dat het plan ambitieus is, kansrijk en goed scoort op indicatoren zoals het aantal laadpunten, fietsinfrastructuur en luchtkwaliteit.
Tijdens het Congres Duurzame Mobiliteit van kennisinstituut CROW won het Regionaal Mobiliteitsplan Drechtsteden dé hoofdprijs, een 'gouden' wiel. Zeer verdiend en een prijs om trots op te zijn. In de regio wordt hard gewerkt om een slim en duurzaam mobiliteitssysteem te realiseren.
WETHOUDER MEERKERK NAM PRIJS IN ONTVANGST
De prijs werd eerder deze maand uitgereikt aan wethouder Arjan Meerkerk uit Hardinxveld- Giessendam. "Slimmer reizen, anders reizen en schoner reizen. Dat is en blijft het uitgangspunt en bereiken we alleen door breder te kijken en samen te werken met andere regio's. Het mobiliteitsplan Drechtsteden is ambitieus en realistisch, een mooie basis om stappen te zetten naar hét mobiliteitssysteem van de toekomst. Deze prijs nam ik heel graag mee terug naar de regio!", aldus wethouder Meerkerk.
SLIMMER EN SCHONER
Mobiliteit geeft ons de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten, voor ons werk, om sociale redenen en om ons te ontspannen. Aan de andere kant is het ook schadelijk voor economie, mens en milieu. Denk aan de dagelijkse files, problemen met verkeersveiligheid, geluidsoverlast en schadelijke emissies. Het mobiliteitssysteem moet dus slimmer en schoner. Het Regionaal Mobiliteitsplan Drechtsteden helpt deze ambitie te behalen. Het is hét fundament waarop we met elkaar tot nieuwe initiatieven en maatregelen kunnen komen.
REGIONALE ÉN INTEGRALE AANPAK
We streven naar zorgeloze mobiliteit, voor alles en iedereen in 2050. Klimaatneutraal en uitstekende bereikbaarheid. Slimme, duurzame, compacte steden met optimale doorstroming van mensen en goederen. Mooie, leefbare en goed ontsloten gebieden en dorpen waarbij mobiliteit de schakel is tussen wonen, werken en vrije tijd. Een mooi streefbeeld, maar tegelijkertijd ook een forse uitdaging!
Om onze doelen te behalen is een integrale aanpak en regionaal maatwerk noodzakelijk. Integraal, omdat mobiliteit onlosmakelijk verbonden is met andere aspecten van de leefomgeving, zoals wonen, economie en leefbaarheid. Regionaal maatwerk, omdat iedere regio anders is en de regio hét schaalniveau is voor het realiseren van concrete oplossingen.
MAATREGELEN EN KANSEN IN DE REGIO
Het Regionaal Mobiliteitsplan Drechtsteden bestaat uit verschillende programmalijnen. Zo wordt gekeken naar ruime fietsparkeernormen bij bedrijven en woningen en het vergroten van de parkeermogelijkheden voor schone(re) vervoerswijzen zoals de (elektrische) (deel)auto en de fiets. Ook liggen er kansen bij functiemenging. De relatie tussen wonen, werken en mobiliteit wordt namelijk steeds nauwer. Het kan hier gaan om het concentreren van woningbouw en werklocaties nabij OV-knooppunten.
Om de aanschaf van een schoner voertuig te stimuleren kijken we naar differentiatie van parkeertarieven en van parkeervergunningen. Voor werkgevers kan gedacht worden aan het verhogen van een fietsvergoeding voor werknemers, het promoten van nieuwe fietsroutes, en het neerzetten van oplaadplekken voor e-bikes op werklocaties. Een andere ambitie is het uitbreiden van de infrastructuur voor elektrisch rijden en waterstof. Het gaat daarbij specifiek om het versnellen van tank- en laadinfrastructuur in de concessieverlening van brandstofverkooppunten.