Een Bewegend Bos in Dordrecht. Is dat mogelijk? En wat is dat eigenlijk? Saskia Platenkamp, opgavemanager Klimaatneutraal Dordrecht en programmamanager Bereikbare Stad en Regio, vertelt je er meer over.
Een versteende omgeving
“Sinds het ontstaan van de auto is de buitenruimte hier volledig op ingericht. Zo ook in Dordrecht. We zijn allemaal gewend dat de auto voor de deur staat, want daar is ruimte voor georganiseerd. Maar als je kijkt hoelang de auto eigenlijk voor de deur staat, is dat maar 40%. 60% van de tijd staat de auto op allerlei andere plekken. Ben je bijvoorbeeld aan het werk? Dan staat de auto daar, waar ook ruimte is gereserveerd. Hierdoor bestaat de stad voornamelijk uit steen en weinig groen. Geen goede match met de loeihete zomers en heftige regenbuien van tegenwoordig."
Een Bewegend Bos in Dordrecht. Is dat mogelijk? En wat is dat eigenlijk? Saskia Platenkamp, Opgavemanager Klimaatneutraal Dordrecht en Programma manager bereikbare stad en regio, vertelt je er meer over.
Luchtkwaliteit
"Als overheid moeten we ervoor zorgen dat de luchtkwaliteit wordt verbeterd en de buitenruimte leefbaar blijft. Oftewel, de buitenruimte moet anders ingericht worden. Eén van de oplossingen is meer groen. Maar hoe krijg je dit op grote schaal voor elkaar en waar kunnen we de buitenruimte in de stad veranderen? Dit kan op de plek die de auto inneemt. Er zijn namelijk een heleboel parkeerplekken in Dordrecht. Niet altijd bij de voordeur, maar wel op 2-3 minuten loopafstand. Wanneer mensen hun auto bijvoorbeeld in een parkeergarage parkeren en niet meer bij de voordeur, kunnen we de ruimte die vrijkomt inrichten met groen: de basis van het Bewegend Bos. Zo is de parkeergarage ‘s avonds ook gevuld en wandelen bewoners door een groene straat naar hun voordeur.”
Bewegend bos, wat is het precies?
“Met het Bewegend Bos, maken we in vier jaar tijd de straten in Dordrecht groener. In overleg met de bewoners wordt de straat tijdelijk afgesloten en wordt de ruimte die vrijkomt opgevuld met 30 tot 50 bomen in bakken. Naast dat het mooi en rustgevend is, hebben de bomen nog meer voordelen. Door één boom wordt het bijvoorbeeld al drie graden kouder in de straat. Tijdens de hete zomerdagen is deze 'natuurlijke airo' heel fijn!
De pilot duurt één tot twee maanden, afhankelijk van wat er wordt afgesproken met de bewoners en ondernemers in de straat. Daarna verplaatsen we de bomen weer naar een nieuwe locatie en gaan we – met de straat – evalueren. Hierbij hopen we natuurlijk dat we een aantal bomen vast in de grond kunnen zetten. Dit kan door een paar parkeerplekken op te heffen of door een aantal stoeptegels weg te halen uit de straat. Het mooiste is natuurlijk als we over vier jaar de 150 bomen in de grond hebben geplaatst dankzij dit project.”
De klimaatneutrale wedstrijd en het bewegend bos
“Voor het groener maken van de straten gebruiken we 50 bomen. De overige 100 bomen gebruiken we om leuke activiteiten mee te organiseren. De allereerste activiteit is verbonden aan de klimaatneutrale wedstrijd (FC Dordrecht tegen Top Oss) op 19 mei – direct ook de start van het Bewegend Bos.
Als we kijken naar wat we als stad te doen hebben op het onderwerp klimaatneutraal zien we grofweg twee dingen: uitstoot verminderen en uitstoot neutraliseren. Het verminderen van uitstoot staat bij de klimaatneutrale wedstrijd centraal. Zo komen spelers, publiek en andere aanwezigen op een ‘schone’ manier aan bij het stadion en zijn alle consumpties CO2-neutraal. In andere woorden, de wedstrijd wordt zo schoon mogelijk georganiseerd. Nul uitstoot realiseren is helaas niet mogelijk, maar we kunnen deze uitstoot wel weer neutraliseren met groen. Dat is namelijk de natuurlijke oplossing voor CO2-uitstoot. Daarom plaatsen wij de bomen op de parkeerplaats van FC Dordrecht. Zo wordt de kleine hoeveelheid CO2-uitstoot alsnog geneutraliseerd. Een boom dient namelijk niet alleen als airco, maar ook als een luchtzuiveringsapparaat.”
Geïnspireerd onder de bomen
“Een dag na de klimaatneutrale wedstrijd wordt er nog een celloconcert gegeven. Een mooi voorbeeld van hoe mensen geïnspireerd raken onder de bomen. Daarna verplaatsen we de bomen weer naar nieuwe locaties. Zo organiseren we de laatste dag van de avondvierdaagse een optocht met vijf van deze bomen. Met speciale karretjes worden de bomen dan naar de binnenstad gebracht.
Het mooie aan dit project is dat we mensen het Bewegend Bos echt kunnen laten ervaren. We kunnen hen de meerwaarde van groen in hun straat laten beleven. Wat dat doet met de temperatuur in de straat en vooral met de mensen. Hopelijk zijn er dan mensen die hun auto graag een stukje verder weg zetten in ruil voor groen in de straat.”
ENERGIETRANSITIE
Smart Delta Drechtsteden gaat voor nieuwe energie. In 2018 hebben ruim dertig partijen het Energieakkoord Drechtsteden gesloten. Met als belangrijkste opdracht: een energieneutrale regio in 2050. Zo willen we bijdragen aan het leefbaar houden van de aarde, voor huidige én volgende generaties.